Rūkyta žąsis ir jos spirgučiai

Rūkyta žąsis arba antis receptas

Rūkymui parenkami vidutinio riebumo paukščiai. Nupešusir nusvilinus, perpjaunami išilgai per nugarą, išimami kaulai (palie­kant vienos šlaunelės kaulą). Mėsa patiesiama ant stalo raume­nimis į viršų, apibarstoma druska (1 kg mėsos – 30 g druskos), stipriai susukama, kad neliktų tarpelių, ir kaip dešra apraišiojama virvute. Viršuje turi būti oda. Šlaunelės kaulas paliekamas paka­binimui. 2-3 dienas paruošta paukštiena laikoma 10-12°C tempe­ratūros patalpoje, kad įsisūrėtų. Po to 2-3 dienas rūkoma šaltuose kadagių dūmuose.

kepta antis

Žąsienos arba antienos spirgučiai

Receptas – nupenėtų ančių arba žąsų oda su visais riebalais nuimama ir supjaustoma 2-3 cm dydžio gabalėliais. Uodegos dedamos ne­pjaustytos. Kartu supjaustomi vidaus riebalai. Viskas virinama maišant, kad neprisviltų. Nuo pageltusių spirgučių riebalai nupi­lami, spirgučiai pasūdomi ir pabarstomi pipirais. Druskai ištirpus, jie sudedami į emaliuotus indus, suspaudžiami, ir indai užrišami pergamentiniu popieriumi. Laikomi šaltai iki 6 mėnesių.